Als je eigenaar bent van een WordPress website, dan weet je hoe belangrijk het is om een goede SEO strategie te hebben. Een van de belangrijkste onderdelen van SEO is interne linking.
Interne linking helpt gebruikers door je website te navigeren, houdt ze betrokken, en vooral, helpt zoekmachines de structuur en hiërarchie van je website te begrijpen.
Het handmatig toevoegen van links aan je website kan echter tijdrovend en vervelend zijn en termen als link silo’s en topical relevance vliegen je om de oren. Dat is waar Link Whisper om de hoek komt kijken.
Link Whisper is een WordPress plugin die slimme suggesties geeft om interne links te bouwen. Ook heeft het zelfs de functionaliteit om automatisch links aan je website toe te voegen.
In deze recensie nemen we Link Whisper onder de loep en zien we hoe het je kan helpen tijd te besparen en je SEO te verbeteren.
Link Whisper functionaliteiten
Link Whisper is zeer krachtig en biedt je veel functies waarmee je je interne linkstrategie kunt uitwerken.
De functionaliteiten zijn onder te verdelen in 4 onderdelen met de gebruikersgemak als rode draad:
- Rapportage
- Auto-linking
- URL Changer
- Instellingen
Gebruikersgemak
Het gebruikersgemak van Link Whisper is een belangrijk voordeel. Eerder lieten we je zien hoe gemakkelijk het is om een interne link te bouwen, zelfs binnen een strikte silo.
Daarnaast, zoals we straks gaan zien, hebben we inbound internal links pagina met een handig link overzicht per artikel.
Ook zagen we al dat we volledige controle hebben over de anchors, zodat we deze volledig in onze SEO strategie kunnen laten passen.
Daarnaast zit Link Whisper boordevol extra opties: Van het activeren van extra post types en terms tot afgestelde limieten per post. Denk hierbij aan het negeren van bepaalde termen, maximaal aantal links per post of geavanceerde opties die gelden voor alle links.

Wat is Link Whisper?
Link Whisper is een interne linkbuilding tool die automatisch links bouwt of voorstelt aan de hand van de geschreven content op jouw pagina of blogpost. Het gebruiken van Link Whisper zorgt voor snellere link suggesties en helpt daarmee met de online vindbaarheid van jouw WordPress website.
Link Whisper is ontwikkeld door SEO specialist en WordPress plugin ontwikkelaar Spencer Haws van Niche pursuits. Spencer heeft zich eerder al bewezen met het bouwen van de populaire Long Tail Pro plugin.
De tool is ontwikkeld uit gedeelde frustratie, hoe lastig en tijdrovend het is om interne links op een goede manier te bouwen. Een razendsnelle WordPress website in combinatie met een krachtige SEO link strategie, zoals link-silo’s, kan het een krachtig wapen zijn in het arsenaal van elke WordPress website bezitter die beter wilt ranken.
Hoe werkt Link Whisper?
Link Whisper werkt door het suggestief plaatsen van interne links op je site terwijl je artikelen schrijft of inhoud creëert.
Terwijl je schrijft, worden links gemarkeerd voor invoegingen die zinvol zijn voor het onderwerp waarover je schrijft, zonder de stroom van je inhoud te onderbreken. Je kunt dan de link invoegen of negeren als hij niet relevant is.
Behalve dat LinkWhisper links voorstelt terwijl je schrijft, heeft hij ook een “Linkmogelijkheden” pagina die alle potentiële plaatsen toont waar je een link op je website zou kunnen toevoegen.
Dit is handig voor het vinden van orphan pagina’s of pagina’s met te weinig uitgaande links.
Laat ik je een voorbeeld geven hoe dit in de praktijk werkt.
Binnen WordPress heb je na de installatie van de Link Whisper plugin het volgende tabblad op post of pagina niveau: “Link Whisper Suggested Links”.
Dit onderdeel geeft je verschillende suggesties voor interne links die aan jouw pagina of post toegevoegd kunnen worden.
De voorgestelde links kunnen gelimiteerd worden tot de categorie (silo) waar de post zich in bevindt.
Heb je de link gevonden die past binnen jouw strategie? Dan is het zo simpel als het aanvinken van de keuze, of het aanpassen van de voorgestelde anchor (langer of korter maken). En de plugin doet de rest van het werk.
Maar dit is niet alles wat Link Whisper kan. Onderstaand duiken we in op alle handige functionaliteiten die deze SEO plugin biedt.
1. Rapportage
Meten is weten. En dat is waar Link Whisper direct goed op inspeelt met haar dashboard & rapportage functionaliteiten. Dit belangrijke onderdeel is onderverdeeld in 5 stukken:
- Dashboard
- Link rapportage
- Domein rapportage
- Klik rapportage
- Error rapportage
Rapportage – Dashboard
In het dashboard krijg je een overzicht van de link statistieken te zien. Hierbij zie je de volgende belangrijke punten:
- Domeinen waar het meest naar gelinked wordt
- Ratio van interne en externe links
- Gebroken links
- Orphaned pages
Het dashboard geeft een handig overzicht van de interne link gezondheid van mijn website. Ik kan deze data vervolgens gebruiken om actie te ondernemen zoals het oplossen van orphaned pages of de ratio verhogen.
Link rapportage
Het links report onderdeel is een van de belangrijkste onderdelen van de plugin. Op deze plek kan je op een overzichtelijke manier interne links toevoegen aan de artikelen op jouw WordPress website.
Op deze pagina krijg je een overzicht te zien van de geactiveerde post types, gesorteerd op publicatiedatum.
Per post in het overzicht zie je een aantal belangrijke statistieken:
- Inbound internal links: Het aantal links dat deze post intern krijgt
- Outbound internal links: Het aantal links dat deze post geeft naar interne pagina’s
- Outbound external links: Links naar andere websites vanuit de post.

internal link report linkwhisper
Hoe ziet dat in de praktijk eruit?
In het bovenstaande voorbeeld zie je dat de post in kwestie 13 interne pagina’s heeft die naar deze post linken. De details van deze 13 zijn te zien door op het pijltje te klikken.
Daarnaast zie je dat binnen deze post naar 5 andere interne pagina’s wordt gelinked en naar 0 andere de websites (outbound external links).
Aan de hand van deze data kan je bijvoorbeeld een actie uitzetten om meer externe links toe te voegen aan het artikel voor een meer gezonde verhouding.
Domein rapportage
Binnen het domein rapportage onderdeel zie je informatie op domeinniveau. Dit houdt in dat per gelinked domein wordt gekeken naar het links per unieke post en vervolgens het totaal aantal links naar dat specifieke domein.

domein rapportage link whisper
Deze data geeft je meer inzicht naar welke domeinen je het meest linked. Op basis van deze data kan je bijvoorbeeld weer bepaalde acties uitzetten. Denk hierbij aan het bouwen van relaties, betere affiliate vergoedingen of andere acties die passen bij jouw online strategie.
Clicks report (klik rapportage)
Een nieuw onderdeel binnen Link Whisper is de klik rapportage.
Deze “Clicks Report” houdt per link op de website bij hoe vaak deze wordt geklikt. Dit geeft handige inzichten in jouw best converterende links, maar ook links die wellicht niet zo goed presteren.
De rapportage is opgebouwd uit de naam van de post, de publicatiedatum hiervan en type en vervolgens hoeveel links geklikt zijn in het artikel.

klikrapportage linkwhisper
Wil je een gedetailleerdere rapportage op pagina niveau?
Dan klik je op de “View Detailed Click Report”. Welke vervolgens een rapportage uitdraait op dagniveau.
Hierbij zie je het aantal kliks per dag in een grafiek gevolgd door een handige data tabel.

gedetailleerde rapportage link whisper
Error rapportage
Het laatste onderdeel van Link Whisper reports is de foutrapportage pagina. Deze pagina geeft je een overzicht van het aantal gebroken links op de website.
Vaak ontstaan gebroken links door interne permalink wijzigingen, verwijderde pagina’s of externe links die gewijzigd zijn.
Wat de reden ook is, een gebroken link is slecht voor zowel de gebruikerservaring van de bezoeker als SEO.

Scan naar gebroken links
Scan om de zoveel tijd jouw website voor gebroken links door op de “Scan for Broken Links” knop te drukken.

error rapportage gebroken links
Per gebroken link krijg je in een overzicht te zien in welke post deze gebroken link zich bevindt, welke URL het betreft (Broken URL), welke anchor tekst het heeft, wat voor type link het is (internal of external), de status en de datum waarop de fout is ontdekt.
Analyseer vervolgens de gebroken links en los vervolgens de problemen op.
2. Auto linking
Een tweede krachtige functionaliteit van Link Whisper is de Auto linking functie. Met deze functie laat je de plugin automatisch een interne link maken naar een pagina dat een specifieke keyword (zin) heeft.
Het automatisch bouwen van links kan je een krachtig wapen zijn in jouw arsenaal en kan je een hoop tijd besparen.
Het bouwen van automatische links met Link Whisper is vrij eenvoudig:
- Je geeft het keyword (of zin) naar keuze op, welke tevens jouw anchor tekst zal worden.
- Je geeft de URL op waarnaar automatisch gelinked moet worden
- Je selecteert de opties voor deze autolink regel, zoals “maximaal 1 link per post”

auto linking link whisper
Naast het aanmaken van deze automatische link regels, vindt je ook een overzicht van alle reeds aangemaakte regels en de resultaten hiervan.

auto linking resultaten
Zoals je kan zien in het bovenstaande voorbeeld gaat de plugin op zoek naar het keyword “Sonos One”. Elke keer wanneer de tool dit keyword heeft gevonden (in dit geval 2 maal), voegt het automatisch een link toe naar de opgegeven URL.
3. URL Changer
Een andere functionaliteit binnen deze tool is de URL Changer.
Binnen SEO kent vrijwel iedereen de 301 redirect wel: Het permanent omleiding van een pagina naar een andere URL.
Een handige functionaliteit voor wanneer permalinks zijn veranderd, maar een Tweesnijdend zwaard. Met een 301-redirects verlies je link autoriteit per redirect en verspil je potentiëel je beperkte crawl-budget vanuit Google.
Met de URL Changer functionaliteit kan WordPress redirect laten verwijzen naar de pagina in kwestie. Het herschrijft alle interne links om direct naar de pagina te gaan i.p.v. de keten aan redirects.
Het is zo eenvoudig als het opgeven van de oude en nieuwe URL , zoals je dat ook gewend bent bij het instellen van redirects.
4. Instellingen
Link Whisper heeft veel verschillende opties en instellingen om de plugin precies naar wens af te stellen.
De instellingen zijn onderverdeeld in 4 onderdelen:
- Algemene instellingen
- Content ignoring
- Geavanceerde instellingen
- Licentie
Ik zal per categorie aangeven welke instellingen ik gebruik, maar dit verschilt uiteraard per website en SEO strategie.
General settings
Voor de algemene instellingen zorg ik dat de volgende settings goed staan:
- Links in new tabs: Actief
- Ignore numbers: Actief
- Language: Kies dit o.b.v. de taal van de website
- Words to be ignored: Woorden die niet als anchor gebruikt mogen worden
- Post types to Process: Minimaal posts, zelf gebruik ik ook pages.
- Term types: Kies a.d.h.v. strategie, ik laat deze zelf uit.
- Post statuses to create links for: alleen gepubliceerde posts
- Number of sentences / paragraph to skip: 3
- Max outbound links per post: ongelimiteerd
- Max inbound links per post: ongelimiteerd
- Add Destination Post Title to Links: Nee
- Don’t Suggest Links to Posts Older Than: ongelimiteerd
- Max Number of Suggestions to Display:ongelimiteerd
Content ignoring
- Pages to Completely Ignore from Link Whisper: voeg hier pagina’s toe die link whisper moet negeren
- Don’t Show Suggestion Ignored Posts in the Reports: Nee
- Posts to be Ignored for Suggestions: Voeg hier posts toe die link whisper dient te negeren
- Categories to be Ignored for Suggestions: Voeg hier de categoriëen toe die de plugin moet negeren
- Posts to be Ignored for Auto-Linking and URL Changer: Voeg hier de posts toe die niet door auto-linking of de URL changer opgepakt mogen worden
- Posts to be Ignored from Orphaned Posts Report: Genegeerde posts binnen de orphaned pagina rapportage
- ACF Fields to be ignored: Eventueel ACF velden die genegeerd mogen worden
- Links to ignore clicks on: Geef hier de URLs op van links die niet meegenomen moeten worden in de link rapportage
- Don’t add “nofollow” to links with these domains: Voeg geen nofollow toe aan deze domeinnamen. Het toevoegen van deze URL’s zorgt er niet voor dat bestaande nofollow attributen worden verwijderd.
Geavanceerde settings
Binnen de geavanceerde instellingen heb je veel verschillende instellingen die extra controle over de plugins en de toegevoegde links geven:
- Only suggest outbound links to these posts
- Domains Marked as Sponsored
- Mark Links as External & Interal
- Custom Fields to Process
Daarnaast heeft het een breed scala aan opties waarbij ik enkele zal uitlichten:
- Interne en externe links openen huidig of nieuw tabblad
- Relative link mode
- Voorkom two-way linking
- Tellen van non-content en related post links
- Negeren van bepaald type links en afbeelding URLs
- Verbinding met GSC
- Target Keyword bronnen en suggesties
- Verwijderen van data
Link Whisper Voor en Nadelen
Bij een goede review hoort natuurlijk overzicht van de voor en nadelen van Link Whisper.
Laten we daarom eens kijken wat de tool goed, maar ook minder goed maakt.
Voordelen
- Eenvoudig in gebruik
- Snelle interne link suggesties
- Relevante link suggesties (binnen silo)
- Orphan pages snel inzichtelijk
- Broken link checker
- Krachtige rapportages
- Automatische links
- Tijdbesparend
- Mogelijkheid tot aanpassen anchors
Nadelen
- Sommige suggesties zijn niet handig
- Geen Externe link suggesties
- Link building blijft complex, dus sommige opties kunnen overweldigend zijn
Link Whisper prijs & kortingen
Nu je weet wat link whisper kan en wat de voor en nadelen van de SEO-tool zijn is het handig om te weten wat deze plugin kost.
SEO biedt momenteel 3 verschillende licentiemodellen aan:
- De single-site license: Gemaakt voor 1 website, handig voor persoonlijk gebruik.
- De 3 site license: Gemaakt voor 3 websites, handig wanneer je meerdere sites in je portfolio hebt.
- De 10 site license: Handig voor bureau’s met meerdere websites.
Zoals je hierboven kan zien is Link Whisper zonder lopende actie $77 per jaar voor een 1-site license, $117 per jaar voor 3-websites en $167 voor 10 websites. Nu heeft de plugin best vaak acties en kortingen die via de onderstaande link te raadplegen zijn.
Geen lopende actie? Wij zijn momenteel druk bezig een speciale $15 kortingscode te regelen voor Link Whisper vanuit de websitebouwers.
Huidige actie: $25 korting
Link Whisper FAQ – Veelgstelde vragen
Heb je ondanks het lezen van dit artikel nog vragen? Dan ben je vast niet de enige.
Onderstaand hebben we zoveel mogelijk veelgestelde vragen geprobeerd te beantwoorden.
Zit jouw vraag er niet bij? Laat deze dan gerust als reactie achter op dit artikel.
Voor wie is Link Whisper geschikt
Link Whisper is geschikt voor iedereen met een WordPress blog die zich bezig houdt met SEO en het interne linkbuilding aspect hiervan.
Amateur bloggers die zich totaal niet focussen op SEO mogen deze plugin links laten liggen.
Is Link Whisper gratis?
Link whisper is niet gratis. Het heeft een betaalt licentie model.
Werkt Link Whisper op Shopify?
Ja. Link Whisper heeft een Shopify app ontwikkeld.
Heeft Link Whisper kortingen?
Link Whisper heeft om de zoveel tijd kortingscodes en acties. Waarbij de meest voorkomende $15-25 dollar korting op de licentie is.
Wat zijn alternatieven voor Link Whisper
Er zijn betaalde en gratis alternatieven voor Link Whisper.
Het gratis alternatief is Internal Link Juicer.
Daarnaast heb je Autolinks manager, een gratis alternatief met betaalde opties.
Ten slotte heeft de populaire SEO plugin Rank Math ook link suggesties in haar plugin zitten.
Is Link Whisper bruikbaar in het Nederlands?
Ja. Buiten Engels is Link Whisper bruikbaar in het Nederlands, Spaans, Frans, Portugees, Duits, Nederlands, Pools en Russisch.